Χρυσούλας Ζώγια

Αλέκου Κ. Δάμτσα

Τσαλαπάτα

 

Μουσείο - Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζώγια

Φωτογραφία

Στο «Σπίτι με το Τριαντάφυλλο», όπου έζησε και δημιούργησε η ζωγράφος Χρυσούλα Ζώγια, εκτίθενται 250 περίπου έργα της ζωγράφου. Η Πινακοθήκη περιλαμβάνει προσωπογραφίες, πίνακες με σπίτια της περιοχής του Πηλίου, εξωτερικά και εσωτερικά ναών, καθώς και έργα νεκρής φύσης. Επίσης, υπάρχουν σχέδια με μελάνι και μολύβι, μινιατούρες και ζωγραφισμένα μπουκάλια, ενώ εντυπωσιακές είναι οι εξωτερικές κι εσωτερικές τοιχογραφίες του σπιτιού.

 

Μουσείο Αλέκου Κ. Δάμτσα

Φωτογραφία

Το «Μουσείο Αλέκου Κ. Δάμτσα» περιλαμβάνει μέρος της προσωπικής συλλογής του Βολιώτη καπνεμπόρου Αλέκου Δάμτσα. Στεγάζεται σε τρεις ορόφους του «Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο». Η δωρεά περιλαμβάνει 365 έργα που κατανέμονται σε γκραβούρες, χάρτες και ντοκουμέντα για την περιοχή, σε έργα Ελλήνων χαρακτών και σε έργα Βολιωτών, Μαγνησιωτών και Θεσσαλών καλλιτεχνών. Το μεγαλύτερο μέρος της δωρεάς καλύπτουν τα έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

 

Βιομηχανικό Μουσείο Πλινθοκεραμοποιείου Τσαλαπάτα

Φωτογραφία

To πρώην «Πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα», έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Βόλου. Το εργοστάσιο, το οποίο λειτουργούσε από το 1925, αποτελεί σπάνιο δείγμα διατήρησης βιομηχανικού συγκροτήματος σε αυτόν τον κλάδο, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, και γι' αυτό θα αξιοποιηθεί με τη λειτουργία εκεί βιομηχανικού Μουσείου από τον Ιούλιο του 2006, ενώ έχουν διαμορφωθεί και χώροι ψυχαγωγικών κι εμπορικών δραστηριοτήτων.
Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιείας Τσαλαπάτα στο Βόλο εντάσσεται στο δίκτυο μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Πρόκειται για πρωτοποριακό έργο με το οποίο θα αναδειχθεί μια σημαντικότατη πτυχή στην ιστορική ταυτότητα της πόλης.
Ο επισκέπτης του Μουσείου θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, την αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας, την ιστορία του συγκροτήματος αλλά και τη γενικότερη εξέλιξη της πλινθοκεραμοποιίας στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Η μόνιμη έκθεση θα αναπτύσσεται στις κτηριακές εγκαταστάσεις όπου γινόταν η παραγωγή, ενώ ο μηχανολογικός εξοπλισμός αποτελεί βασικό μέρος των εκθεμάτων, που περιλαμβάνουν επίσης μακέτες και πλούσιο εποπτικό υλικό. Η μουσειακή πορεία ακολουθεί αυτήν της παραγωγικής διαδικασίας, έτσι ώστε ο επισκέπτης να αντιλαμβάνεται καλύτερα τις συνθήκες δουλειάς στο εργοστάσιο, τις ιδιαιτερότητες της βιομηχανικής παραγωγής και την ειδική φυσιογνωμία της πλινθοκεραμοποιίας. Ειδικά για τα παιδιά, εκπαιδευτικά προγράμματα και ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες θα εξασφαλίζουν άμεση, βιωματική σχέση με το μουσείο.
Ο πρότυπος χώρος του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας προβλέπεται να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης για την πόλη, αναδεικνύοντας τις πολλαπλές όψεις της ιστορίας και της τεχνολογίας του συγκροτήματος Τσαλαπάτα. Το έργο χρηματοδοτείται από τον Δήμο Βόλου, τα ΠΕΠ Θεσσαλίας (Μέτρο 3.5) και το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς.

Ο παρών ιστοχώρος χρηματοδοτήθηκε από το Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2000-2006. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 25% από το ελληνικό δημόσιο.