Default Image

Εκπαιδευτικό παιχνίδι

Παιχνίδι γρίφων 1821 

Στόχος: να ξαναθυμηθούν τα παιδιά ονόματα ηρώων, ποιήματα, μάχες και να ενεργοποιήσουν την ευφυΐα τους, να προσπαθήσουν να φτιάξουν μικρά δίστιχα ή τρίστιχα, να διαβάσουν ανάποδα και φυσικά να διασκεδάσουν!!!

Διάρκεια: Το παιχνίδι μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών (πιο δύσκολο και μεγαλύτερη διάρκεια για μικρά παιδιά, πιο εύκολο, με μικρότερη διάρκεια για μεγαλύτερα παιδιά).

Περιγραφή: Το συγκεκριμένο παιχνίδι θυμίζει, ένα κυνήγι θησαυρού, με εναλλασσόμενους γρίφους. Χωρίζουμε τα παιδιά σε τρεις ομάδες έως τέσσερα άτομα. Αν τα παιδιά είναι περισσότερα από 12, μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες ομάδες με το ίδιο όνομα, ή φτιάχνουμε νέους γρίφους με ονόματα άλλων αγωνιστών:

  • α) του Κολοκοτρώνη,
  • β) της Μπουμπουλίνας,
  • γ) του Καραϊσκάκη

Κάθε ομάδα παίρνει ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα, στα πρότυπα των μηνυμάτων της Φιλικής Εταιρίας. Κάθε φορά που θα αποκρυπτογραφεί το μήνυμα, πηγαίνει στον συντονιστή του παιχνιδιού και παίρνει τον επόμενο γρίφο, μέσα σε ένα φάκελο ή τυλιγμένο σαν περγαμηνή.
Οι τρεις πρώτοι γρίφοι, είναι κρυμμένοι σε μια πέτρα (κοτρώνα) ή εναλλακτικά σε καρέκλα, σε παράθυρο και σε τραπέζι.
Στον τελευταίο γρίφο, πρέπει να γράψουν ένα δίστιχο ή τρίστιχο ή ότι θέλει η κάθε ομάδα, που μπορεί να περιέχει κάποια από τις λέξεις : Λευτεριά, Πατρίδα, Σημαία, ονόματα πόλεων, ηρώων, λαβάρων, όπλων, κλπ. Αν καταφέρει να συνδυάσει και κάποια φράση με τα 200 χρόνια, ακόμη καλύτερα!!!
Η ομάδα που θα λύσει πρώτη όλους τους γρίφους είναι η νικήτρια!!!

Καλή Επιτυχία!!!

Το παιχνίδι βασίζεται σε μια ιδέα του προγράμματος «Φτου και βγαίνω… στη βιβλιοθήκη μου πηγαίνω», που χρηματοδότησε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Future Library και υλοποιήθηκε σε βιβλιοθήκες της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Χρησιμοποιήστε τους παρακάτω συνδέσμους για αναλυτικές οδηγίες και το υλικό των γρίφων
Παιχνίδι γρίφων 1821 – Γρίφοι Κολοκοτρώνη
Παιχνίδι γρίφων 1821 – Γρίφοι Μπουμπουλίνας
Παιχνίδι γρίφων 1821 – Γρίφοι Καραϊσκάκη
Παιχνίδι γρίφων 1821 – Οδηγίες Παιχνιδιού